Як збирати березовий сік

Як збирати березовий сікСьогодні ми поговоримо про те, як збирати березовий сік. Напевно не має потреби розписувати наскільки він корисний та смачний. Але зауважу, що корисний тільки той березовий сік, що зібраний з дерева, яке росте в екологічно чистому середовищі.

Звісно абсолютної чистоти нам не відшукати, але також не варто збирати сік з берез, що стоять поряд з дорогами, заводами чи іншими осередками забруднення навколишнього середовища. Токсини в «сльозах берези» нам не потрібні.

Коли настає час збору березового соку

Точну дату, коли починає бігти сік важко визначити. Сокогін в більшості залежить від погодних умов вашої місцевості та періоду потепління. Зазвичай десь приблизно із середини березня можна перевіряти, чи не пішов сік.

Цікаво, що деякі дерева, залежно від розташування (в більш сонячному чи темному місці) можуть давати сік в різний час. Раджу для початку вийти в намічене місце і злегка проколоти дерево шилом, якщо сік почав бігти, через деякий час ви помітите вологі краплини.

Категорично забороняю вам перевіряти, чи почав бігти сік за допомогою сокири. Це настільки шкодить дереву, що й не передати. Звісно й сам збір за допомогою сокири – абсолютно не гуманний та вандальний метод.
Іноді для перевірки ламають тоненькі гілочки, якщо вони знаходяться близько до землі. Бачив навіть, що потім на гілочки одягають пляшки і намагаються так зібрати сік.

Непрофесійний підхід до збору березового соку Непрофесійний підхід до збору березового соку

Як вибрати дерево для збору березового соку

Старайтесь оминати молоді берізки. Вони ще занадто тендітні, щоб їм завдавати шкоди. Такі берізки можуть не пережити втручання. Ніякий сік такого не вартує. Іноді кажуть, що в більш вікових берізок навіть сік солодший. Я цього напевне не знаю, тому що роблю збір лише з великих дерев.

Умовно можна відтворити таку залежність:

  • діаметр берези до 25 сантиметрів – один отвір;
  • діаметр більше 25 сантиметрів – два отвори.

Робити більше отворів в одному дереві не варто. Якщо все зробити вірно, вам вистачить такої кількості соку, навіть не буде куди його дівати. Особисто я використовую ось такий пристрій для утворення отворів.

Пристрій для утворення отворів в березі Пристрій для утворення отворів в березі

Чому ручний, тому що багато свердлити не потрібно. Найбільша кількість соку в поверхневому шарі відразу за корою. Тому, збиваємо зовнішню кору і просвердлюємо два неглибоких отвори приблизно на відстані 20-30 сантиметрів від землі.

В якості жолоба я використовую дві половинки металевої труби, які розпиляні навпіл. Ви можете застосувати любій зручний елемент для стікання соку.

Забиваємо жолоби під просвердленими отворами Забиваємо жолоби під просвердленими отворами

Тепер потрібно причіпити поліетиленовий пакет. Я вибираю більш міцний на вигляд, хоча іноді і такі пакети проколюються. З одного краю вкладаю маленьку паличку, загортаю її в край пакету та зав’язую мотузкою. З іншого боку така ж сама паличка, але зав’язую мотузку так, щоб легко можна було її розв’язати.

Примостивши пакет до дерева, максимально натягую мотузку навколо дерева, щоб верхній край пакета якомога щільніше прилягав до стовбура. Це потрібно, щоб при можливих осадах в наш березовий сік не потрапив дощ або сніг.

Кріплення пакета до стовбура Кріплення пакета до стовбура

На другий день, якщо сік йде повним ходом в такому пакеті буде багато соку. А якщо прийти взагалі через день, то ймовірно ви навіть не зможете його підняти. Тому будьте пильні та вчасно зливайте зібраний березовий сік.

Березовий сік на другий день після встановлення Березовий сік на другий день після встановлення

Слід сказати, що при потеплінні оживають різні метелики, мухи і комашки. Вони завжди знайдуть вхід до солодкого соку. Тому при переливання в банки сік слід проціджувати через марлю.

Як варіант можна встановити забір березового соку за допомогою крапельниць, але вже не в пакет, а в щільно закручену пластикову баклаху. Поряд того місця, де я кожен рік збираю березовий сік, хтось встановив подібну конструкцію, але з пакетами.

Конструкція збору соку за допомогою крапельниць Конструкція збору соку за допомогою крапельниць

Якщо все зробити вірно та своєчасно вас очікує ось такий урожай кожні два дні. На світлині сік, зібраний з чотирьох дерев. Сорок два літри. А тепер порахуйте, скільки у вас буде соку, якщо він тече приблизно дві або три тижні?

Березовий сік перелитий з пакетів в баклахи Березовий сік перелитий з пакетів в баклахи

Ви тільки подивіться, як активно капає березовий сік. Це справжній водоспад.

Як правильно закінчити збір березового соку

Потрібно розуміти, що з самого початку дерево буде намагатись загоїти рану, тому з кожним днем сік стане капати все повільніше. Через деякий час він вже буде не прозорий, а каламутний. З’явиться кислуватий запах та присмак.

Якщо вам соку мало, ви можете закрити цю березу та просвердлити іншу. Не робіть одного року більше двох отворів в одному дереві. Знаходьте інші берези, піклуйтесь про ліс.

Для того, щоб максимально зменшити шкоду, що завдається дереву, просвердлений отвір необхідно щільно замазати садовим варом.

Садовий вар для закриття отворів у березі Садовий вар для закриття отворів у березі

Це робиться для того, щоб унеможливити потрапляння бактерій і шкідників у рану дерева. Таке запечатування допоможе максимально зменшити проблеми гниття та висихання берези. З таким підходом одна й та ж береза зможе давати вам безліч соку кожного року.

Отвори в березі, замазані садовим варом минулими роками Отвори в березі, замазані садовим варом минулими роками

Що робити з березовим соком

Отже про саме основне поговорили. Як збирати березовий сік знаємо, як доглядати за берізкам теж вивчили. Саме час дізнатись, що можна робити з березового соку.

По-перше поки він ще свіжий і смачний я рекомендую його пити якомога більше. Він має великі сечогінні властивості, добре очищає нирки та прискорю обмін речовин організму.

По-друге березовий сік можна консервувати. При термічній обробці він трохи втрачає свої корисні властивості, але смакові якості зберігаються.

Консервований березовий сік з м’якоттю Консервований березовий сік з м’якоттю

Щоб у вас не вийшло щось на кшталт цієї смішної світлини, ось вам рецепт консервованого березового соку.

Також рекомендую назбирати вдома пластикових пляшок з-під мінеральної води чи лимонаду, залити в них сік та заморозити в морозильних камерах. Повірьте мені, влітку, коли ви візьмете на пляж заморожений сік і за декілька годин він розтане – це буде найсмачніший охолоджений напій, що ви куштували. Тим паче знаючи, що він приготований власноруч та пам’ятаючи про його корисні властивості.

Ну і третій варіант – це зробити смачнючий квас з березового соку. А вже потім квас можна просто пити, як приємний напій, а можна зробити з нього окрошку.

Варіантів маса. Треба лише зайнятись та зробити це все. Отже, бажаю вам ніколи не знати, що таке лінощі і на повну радіти дивовижному диву, що дарує нам природа. Хай щастить!

Категорія: Поради
Залишити коментар

Для спамерів: Всі html теги відключені. Коментарі з посиланнями не публікуються.

;) :| :x :sad: :roll: :oops: :o :idea: :evil: :cry: :cool: :arrow: :P :D :???: :?: :-) :!: 8O