Борщ за козацьким рецептом

Борщ за козацьким рецептом“Борщ — всьому голова “, “Борщ — то найкраща страва” так говорять стародавні українські прислів’я. А ви задумувались над тим, яким був цей борщ за смаком? Бо картоплі і помідорів за часів козацької України не було.

Невеличка історична довідка: томатна заправка у борщі з’явилася лише наприкінці XIX — на початку XX століття, а картопля десь у ХVIII віці. До того українці обходились без пасльонових.

Дякуючи світовій мережі, ми відшукали рецепт стародавнього козацького “борщу без зради” і вирішили перевірити на практиці, чи взагалі таке можна їсти чи ні. Результати цього дослідження у вигляді фото та тексту перед вами.

Інгредієнти


Суть “борщу без зради” дуже проста – це той же борщ, тільки без картоплі. Тож нам знадобляться наступні продукти – гриби, буряк, сметана, пшеничне борошно, оцет та сіль. І майже не забув – чиста джерельна вода, без неї ну ніяк.

Головний інгредієнт Головний інгредієнт

Зазвичай люди сильно дивуються, оце і все, а де капуста? Автори рецепту з гумором пояснюють – “З капустою будуть ваші щі, а не наш козацький Борщ без зради!”.

Взагалі, як запевняють спеціалісти, до борщу на грибному бульйоні не слід додавати капусти, адже тоді він втратить властивий для себе смак.

Приготування

Готується все це на вогнищі у казані. Тож вам додатково ще знадобляться казан, тринога і копистка. Що за копистка? Це така дерев’яна лопатка для розмішування, як ви розумієте інструмент вкрай потрібний.

Казан на тринозі Казан на тринозі

Як закипить вода, до казана кидаємо помиті і почищені буряки та гриби. Як є свіжі, то свіжі, але частіше сушені. Розмочувати наперед гриби не потрібно, бо поки буряк звариться, пройде не менше ніж півтори години.

Оскільки автори рецепту точну кількість продукту не написали, то ми діяли за власним смаком. Буряку у нас вийшло 700 гр, грибів 200 гр. Гриби ми вирішили використати білі. Тільки від них можна отримати такий смачний, що лоскоче ніздрі, грибний бульйон.

Білі гриби називають «білі» не тому, що у них біла м’якоть, а тому, що вони не темніють під час теплової обробки.

Буряки та гриби Буряки та гриби

Як буряк буде готовий, виловлюємо і січемо його, як голови бусурманські, на солому. Посічений буряк знову закидаємо у казан, де ще киплять у червоній воді гриби. За разом додайте ще й оцту та солі за смаком. Чому буряк з самого початку не кинути варитися посіченим, я не знаю, так за рецептом от і все.

Виловлюємо готовий буряк Виловлюємо готовий буряк

Буряк, посічений на солому Буряк, посічений на солому

Далі беремо півлітра сметани, хоча зараз по стільки ніхто не продає. Та я думаю, якщо ви використаєте 400 гр пакетик, то нічого поганого не буде. Сметану розмішуємо з водою, на всяк випадок візьміть з дому кип’ячену. Сметана в воді візьметься грудками, але її все-одно треба розчинити, мішаючи ложкою. За тим берете дві-три великих ложок білого пшеничого борошна і кидаєте у розведену водою сметану. Мішати потрібно довго й добре, щоб не було грудочок.

Заправка з борошном називається «затірка», і додається для густини, коли в борщу немає потрібної кількості овочевої маси.

Сметана та борошно Сметана та борошно

Через деякий час, як прокипить, влийте у казан сметану з борошном і борщ просто у вас на очах загустіє, та стане яскраво червоним за кольором. Якщо небхідно, то досолюємо.

Додаємо борошно з сметаною Додаємо борошно з сметаною

На смак вийшло чудово. Єдине, що тільки грибів та буряка показалось замало. Ми б ще додали консервованої квасолі у власному соку (не в томаті, для більшої автентичності).

Готовий борщ Готовий борщ

Смачного! Смачного!

Додаткова інформація

Звідкіля взялась така дивна назва – без зради? Доки наші предки розібралась, що в картоплі можна їсти, а чим милуватися, то багато хто потравився. От і назвали козаки те картопляне зілля – зрадою )))

Категорія: Рецепти
Залишити коментар

Для спамерів: Всі html теги відключені. Коментарі з посиланнями не публікуються.

;) :| :x :sad: :roll: :oops: :o :idea: :evil: :cry: :cool: :arrow: :P :D :???: :?: :-) :!: 8O