Рецепт “гайдамацького” борщу

Рецепт "гайдамацького" борщуЦей рецепт червоного борщу попав до нас від рівенських козаків. Називається він “гайдамацький”. Чому саме так — спитаєте ви? Та тому що рецепт від козацького табору “Гайдамаки” в місті чаРівне. Тому борщ – гайдамацький.

Насамперед для приготування у вас повинні бути казан з триногою та гарна дерев’яна копистка. Звісно борщ можна зварити і вдома у каструлі, але коли за вікном місяць лютий, а у вас прикидається туга за мандрами, то хочеться хоч на хвилинку вирватися з задушливих обійм міста на природу, посидіти біля багаття та скуштувати власноруч приготовлену страву.

Та що зимою можна приготувати, які там можуть бути шашлики при такій-то погоді, обурено запитаєте ви і будете праві, за таких умов вам підійде тільки одна страва століття, за версію українців. Це казан з гарячим, паруючим борщем та часниковими пампушками!

Про погоду на вихідних Про погоду на вихідних

Коли ви намерзнетесь під час спроб розвести багаття, проголодаєтесь задовго до того, як страва буде готова, та нарешті перестанете переживати чи достатньо вам дров для вогнища чи ні, ось тоді ви зрозумієте смак справжнього борщу і як можна “із не хочу з’їсти три миски”. М-м-м… )))

— Так автор, ти там не пропадай , вважай нас зацікавив, розповідай далі, що за копистка така.

Кописточка, це дерев’яна ложка або лопатка для розмішування, з довгою ручкою. Без копистки біля казану робити нічого, стій собі та дивись, бо мішати страву тобі нічим.

Копистка на казані Копистка на казані

Процес приготування

Отже казан ви приготували, дров нарубали, прийшов час зайнятися продуктами. Насамперед нам знадобляться свинині реберця, десь пів кіло. М’ясо потрібно заздалегідь нарізати на невеличкі шматочки, вздовж костей.

М'ясо, нарізане вздовж костей М’ясо, нарізане вздовж костей

Як тільки вогонь розгорівся, підвішуєте казан на триногу, та закидаєте до нього реберця і закриваєте його кришкою. Це робиться для того, щоб сік з костей не випаровувався, а то тоді м’ясо буде горіти, а не смажитись. Помішувати потрібно дуже часто, десь кожну хвилину чи дві, не забувайте після помішування накривати казан кришкою. Так реберця тушкуються до готовності, якщо місцями м’ясо дещо підгорить, це не страшно.

Готове м'ясо Готове м’ясо

Як м’ясо підсмажилось, кидаємо зверху заздалегідь нарізані капусту, цибулю та помідори і знову накриваємо казан кришкою.Продуктів в нас вийшло: капусти грам триста , одна цибулина та два середніх помідори.

Додаємо капусту... Додаємо капусту…

Помідори... Помідори…

Цибулю Цибулю

Так все перемішали і тушкуємо до тих пір, доки продукти не пустять сік. Мішаємо десь кожні дві-три хвилини.

Після того, як появився сік, закидаємо до казана наступні продукти. Їх в нас було: два середніх буряка,одна морквина та чотири середні картоплини.

Добавляємо буряк... Добавляємо буряк…

Моркву... Моркву…

Картоплю Картоплю

Солимо за смаком, перемішуємо і знову накриваємо кришкою.Так тушкуємо далі, помішуючи кожні три-чотири хвилини, доки буряк не буде майже готовий.

Буряк майже готовий Буряк майже готовий

Аж після того, як буряк дійде, наливаємо в казан воду, десь на два пальці вище від рівня сумішу продуктів. Додаємо перцю за смаком і доводимо борщ до кипіння. Якщо потрібно, досолюємо страву.

Доводимо до кипіння Доводимо до кипіння

Вода має прокипіти не менше п’яти хвилин, після чого додаємо ще чотириста грамів сметани. Також ще можна добавити різної там зелені— укроп та петрушку.

Не забудьте про сметану Не забудьте про сметану

Знову доводимо борщ до кипіння і так варимо ще три хвилини. Ось і все, борщ готовий!

Страва століття Страва століття

— Як готовий? Автор постривай, а як же пампушки?

Пампушки з часником варто заздалегідь придбати в магазині, без них борщ не матиме необхідної родзинки, завершальної нотки. Це вам будь який українець підтвердить. Смачного Вам!

Чудові пампушки з магазину Чудові пампушки з магазину

Додаткова інформація

Під час посту м’ясо у борщі можна замінити на квасолю, додати ще грибів та не потрібно добавляти сметану.

Категорія: Рецепти
Залишити коментар

Для спамерів: Всі html теги відключені. Коментарі з посиланнями не публікуються.

;) :| :x :sad: :roll: :oops: :o :idea: :evil: :cry: :cool: :arrow: :P :D :???: :?: :-) :!: 8O