Високе мистецтво готувати на вогні – це справжнє чоловіче заняття. Щось у глибині душі схвально відгукується коли ти на вихідних, на природі нарізаєш м’ясо, розводиш багаття та готуєшся до приготування страви століття. А смачнючий шашлик? Хіба його приготування можна довірити жінкам? Вони ж неодмінно зроблять усе не так! Отож, щоб не було кого звинувачувати, приготуйте його самі, а ми вам підкажемо як.
Цей рецепт ми з Пугачем віднайшли на безмежних просторах інтернету років десь за три тому і досі в захваті від нього. Звісно ми розуміємо, що у кожній сім’ї є свій ідеальний рецепт шашлику, але цей подобається саме нам і можливо пригодиться ще комусь.
Переваги шашлику )))
Переваги нашого рецепту
У такого засобу маринування є декілька переваг:
- Маринується доволі швидко, хвилин 40 – 50 досить для приготування.
- М’ясо в цьому маринаді добре зберігається і без холодильника пару діб при температурі +25 градусів, головне не ставити на сонце. Що дуже добре, якщо ви вирушаєте в далеку мандрівку і бажаєте все приготувати завчасно.
- Дуже швидко прожарюється, разів в півтора або два швидше ніж звичайно.
- М’ясо при такому приготуванні виходить досить ніжне і соковите, навіть якщо м’ясо було без обов’язкового сала.
Необхідні інгредієнти
- Нерафінована олія – 150 (200) гр.
- Цибуля – 500 гр.
- М’ясо – 1,5 кг. Ми зазвичай беремо балик із свинини.
- Хмелі-Сунелі, сіль.
Як готувати
Для цього рецепту не потрібно ніяких оцетів, майонезів та вин. Тільки нерафінована олія, краще за все домашня. Далі спеції, ми зазвичай беремо пакетик Хмелі – Сунелі, але це не є догмою і ви можете взяти будь-яку суміш до шашлику. На дно каструлі наливаємо 150 (200) грам олії та закидаємо спеції. Гарненько перемішуємо і залишаємо насичуватись.
Далі нам потрібна цибуля, багато цибулі. Десь пів кіло на півтора кілограми м’яса, як мінімум. Ми її чистимо і ріжемо вздовж четвертинками, якщо цибуля велика то можна поділити і на шість частин. Одну саму маленьку цибулину дуже мілко кришимо і злегка почавивши, кидаємо до маринаду і вимішуємо.
От тільки тепер справа доходить до м’яса. Свинину нарізаємо великими шматками, так вийде соковитіше. Ну а якщо баранину візьмете, то можна нарізати і поменше.
Закидуємо м’ясо та цибулю в маринад і добряче перемішуємо руками, не ложкою. Цибулинки, які потрапили на поверхню, перевертаємо зрізами вниз і придавлюємо. Якщо ви плануєте готувати не найближчім часом, а набагато пізніше, то раджу поверх ще раз поперчити і долити олію так, щоб м’ясо було повністю покрито зверху.
Важлива порада, маринад потрібно солити тільки в останній момент, перед виходом на природу. Зазвичай ми маринуємо на ніч, а солимо вже наступного дня, так краще.
Ну а далі – багаття. Свинину нанизуємо по-класичному: м’ясо – цибуля – м’ясо. По краях – м’ясо. Цибулю на шампур нанизуємо, протикаючи кожну четвертинку від внутрішнього шару назовні.
Класичний порядок нанизування шашлику
А ось тепер прийшов час дізнатися чому ми нарізали цибулю саме так четвертинками, а не кільцями. Коли шашлик буде готовий ви зрозумієте, що таке справжня шашлична цибуля. Вона вийде дуже смачна та соковита.
Та сама мить, коли ще трошки і все буде готове
Тепер поясню, чому в такому маринаді шашлик вижарюється швидше. Олія, витоплюючись та вигораючи, прогріває м’ясо з середини, але при цьому не дає йому пересохнути. Єдине, що бажано частіше перевертати шампури.
І на останок, чому рецепт вірменський, тому що авторові рецепта він дістався від одного старого вірменина.
Ось і все. Смачного Вам!