Я не буду багато розписувати про корисні властивості узвару. Гадаю, все це ви і так знаєте. Перейдемо ближче до справи. Отож, як правильно приготувати узвар. Узвар – це компот з сухофруктів. Але є в ньому одна особливість.
Узвар не вариться, як звичайний компот, а настоюється. Саме такий спосіб приготування надає узвару того незвичного аромату та насиченості. Узвар є невід’ємною складовою трьох свят: Різдво, Старий Новий рік та Хрещення Господнє.
Узвар з дивовижним смаком та ароматом
Але і в звичайні дні ним можна залюбки поласувати, якщо вдосталь запастись сухофруктами влітку. Загалом узвар може відрізнятись по своїм складовим. Тут вже кому як до вподоби. Я обожнюю узвар, приготований з сушених яблук та груш. Також слід враховувати, що надати солодкого смаку можна двома методами: цукром або медом.
Рецепт приготування узвару з цукром
Розрахунок сухофруктів приблизно такий: на три літри води потрібно взяти 100 грам сушених яблук та 100 грам сушених груш. Іноді в узвар добавляють чорнослив та ізюм, але мені так не смакує. А ви пробуйте, можливо ця суміш ароматів саме для вас.
Заготовлені сушені яблука для узвару
Домашні сухофрукти для узвару необхідно ретельно промити. Якщо є дома електрична сушарка – не завадить трошки їх просушити. Іноді під час зберігання сухофруктів в них можуть завестись маленькі комашки. Щоб очистити сушку від них – просушуємо, а потім миємо. Якщо сухофрукти куповані – мити їх треба обов’язково. Також можна замочити у теплій кип’яченій воді на декілька годин.
Якщо ви хочете підсолодити узвар цукром, то на три літри вам знадобиться 2-3 столові ложки цукру. Процедура проста: воду доводимо до кипіння, добавляємо цукор і чекаємо буквально декілька хвилин, щоб він розварився.
Потім добавляємо сухофрукти, варимо ще хвилинку і забираємо каструлю з плити. Накриваємо кришкою і залишаємо на декілька годин настоюватись. Саме таким чином узвар отримає свій неперевершений смак та колір. Теплий узвар можна перелити у скляний глечик (так він виглядає гарніше) і подавати на стіл.
Узвар в скляному глечику
Рецепт приготування узвару з медом
Мед втрачає свої корисні властивості при обробці високою температурою. Тому, щоб підсолодити узвар медом, потрібно закип’ятити воду, добавити сухофрукти і настояти каструлю під кришкою поки компот не охолоне приблизно до 60°С і лише потім додавати мед. Пропорція приблизно така ж сама: 2-3 столові ложки меду на три літри.
Секрет приготування узвару
Наостанок розкажу про один секрет. Якщо каструлю накрити не кришкою, а рушником, то узвар буде дихати і фрукти віддадуть більше смакових якостей.
Чим більше ви вкините фруктів в узвар – тим більш наваристим він буде. Але тут головне не перестаратись. Тому що занадто багато фруктів наситять настільки, що узвар буде терпким. Спробуйте спочатку класичний варіант, а потім експериментуйте з інгредієнтами.
Насолоджуйтесь приємним смаком традиційного узвару!