Рецепт смачної куті до свята

Рецепт смачної куті до святаКутя – як багато тепла в цьому слові. Не знаю, як у вас, а у мене ця страва асоціюється з домашнім теплом та сімейним затишком. Можливо тому, що подають її традиційно на Різдво, Старий Новий Рік та Водохрещення. Сьогодні ми поговоримо про те, як приготувати смачну кутю.

Загалом кутя – це солодка каша, яку можна приготувати з будь-яких зернових культур. Мабуть найпоширеніший варіант – це пшениця. Але зустрічаються варіанти, коли господині готують кутю з рису, перлової або навіть пшоняної каші.

Складові справжньої куті

Для приготування куті нам знадобиться пшениця. Я люблю, щоб це був булгур. Він мені дуже смакує. Це подрібнена та оброблена кропом пшениця. Для смаку в кутю обов’язково потрібно додати родзинки та мак. По бажанню додається мед, горіхи, курага і навіть узвар.

Булгур – основа для нашої куті Булгур – основа для нашої куті

Кожний інгредієнт має своє символічне значення. Так, наприклад, пшениця – символ землі та родючості. Мак з медом символізують солодке життя та земний достаток, горіхи є основою здоров’я, а родзинки це благополуччя.

Мак – одна з складових куті Мак – одна з складових куті

Але не варто так прискіпливо ставитись до цієї народної символіки. Це простий звичай обґрунтовувати все і всюди, який іноді гостро суперечить с православ’ям. Для нас важливо, щоб кутя була смачною та корисною.

Пам’ятайте, що в приготуванні куті не потрібно суворо притримуватись рецепту. Оскільки це сімейна страва, ви за своїм смаком можете додати будь-який інгредієнт. Це може бути цедра лимону, улюблені фрукти чи насіння гарбуза, соняха, кунжуту або льону. Головне, щоб приготована кутя вам смакувала.

Кутя, яку так і хочеться з’їсти Кутя, яку так і хочеться з’їсти

Рецепт приготування куті

В моєму випадку, я беру 300 грам булгура, 100 грам грецьких горіхів, 100 грам маку, 100 грам родзинок, 100 грам кураги, 5 столових ложок меду і трошки солі. Спочатку необхідно ретельно промити булгур. Для цього заливаємо його водою, перемішуємо і зливаємо воду, що трошки помутніла. Таку процедуру робити разів п’ять, поки вода при заливанні не стане прозорою.

Починаємо процес приготування. На 300 грам булгура беремо приблизно 0,6 літра води. Співвідношення 1:2. Воду з булгуром необхідно довести до кипіння, трішки підсолити, зменшити вогонь і варити до готовності. Щоб приготована каша не злипалась, її варто висипати на пласку поверхню, заслану рушником. В такому положенні каша швидше охолоне. Періодично її потрібно перемішувати.

Далі очищені горіхи потрібно обсмажити на сковороді. Так вони стануть більш ароматними та хрусткими.

Обсмажування грецьких горіхів Обсмажування грецьких горіхів

А мак потрібно або перетерти у ступці з молоком, або перемолоти у кавомолці (без молока). В обох випадках мак пустить своє «молочко». Не робіть маку занадто багато – це може призвести до появи гіркоти у страві.

Родзинки та курагу потрібно попередньо замочити у теплій воді приблизно на одну години. Курагу варто подрібнити і залишити декілька цілих шматочків для декору готової страви.

Коли булгур прохолов, висипаємо його знову у каструлю і добавляємо горіхи, мак, родзинки, курагу і мед. Все це ретельно перемішуємо, викладаємо в глибоку тарілку та прикрашаємо зверху цілими шматочками кураги.

Запашна і ароматна кутя до вашого столу Запашна і ароматна кутя до вашого столу

В більшості родин звикли до куті, як до солодкої каші. Але деякі вважають, що кутя має бути, як пера страва. Якщо ви хочете, то можете додати узвар за смаком поки каша не перетвориться на суп.

Який варіант вам більше до вподоби – вибирати вам. Приємного!

Категорія: Рецепти
Залишити коментар

Для спамерів: Всі html теги відключені. Коментарі з посиланнями не публікуються.

;) :| :x :sad: :roll: :oops: :o :idea: :evil: :cry: :cool: :arrow: :P :D :???: :?: :-) :!: 8O