Як зробити індіанську свічку

Як зробити індіанську свічкуЩо таке індіанська свічка? Це справдішне вогнище лише з одного полінця. За одними переказами так розводили вогонь ще американські індіанці, за іншими — це придумав фінський громадянин. Вам можливо такий тип ватри відомий під іншими назвами, такі як фінська свічка, шведський вогонь, канадський факел, тощо.

Подібне вогнище можна використати як для приготування їжі, коли мало дров, так і в якості факелу. Навіть коли свічка сильно горить, то її можна досить безпечно тримати в руці, дерево добрий теплоізолятор. До того ж такий вид багаття може вас добряче виручити у випадку, коли ви забули взяти триногу для казана.

Ми вирішили випробувати такий незвичний тип ватри у дещо екстремальних умовах, щоб виявити усі його недоліки та гарні сторони. Для цього ми брали не заздалегідь висушене поліно, а відпиляли його з поваленого дерева у лісі. Мушу зазначити, що всю ніч йшов дощ і, хоча ми приїхали до лісу десь після обіду, деревина зовні була вогка.

Повалене дерево Повалене дерево

Загальні рекомендації

Для освітлення (факелу) полінце потрібно вибирати тонке та довге, щоб його було зручно переносити в руці. А для приготування їжі вибирайте більш товсте та коротке, щоб воно непохитно стояло у вертикальному положенні.

Полінце для приготування їжі Полінце для приготування їжі

Особливості виготовлення

Спочатку заготівку розколюють на чотири частини, це робиться для полегшення процесу підготовки. Вам потрібно вирізати внутрішню частину поліна, так щоб коли ви знову з’єднаєте усі частини до купи, утворилась дерев’яна труба.

Чим менше частин, тим довше не прогорить ваша свічка на стиках. Проте вирізати серцевину з двох половинок поліна важче та нудно, а ніж просто зрізати кути у четвертинок. Але і це не є догмою, ми наприклад, розділили свою заготівку лише на три частини.

Дерев'яна труба Дерев’яна труба

Для кращого розпалювання рекомендується робити на внутрішніх частинах поліна засічки. На фото нижче, ми почали робити такі засічки, на крайній з права деревині. Майте на увазі, засічки краще робити більші, це ми щось полінувалися.

Засічки Засічки

Після того, як ви підготували та зібрали подібну трубу, її потрібно міцно обмотати дротом. На крайній випадок можна обійтися мотузкою або ізолюючою стрічкою, але дротом краще.

Особливості розпалювання

Вирізану внутрішню частину дерев’яних заготівок подрібніть для розпалювання свічки. Напихайте в отвір зверху гілочок, папір, а вже потім вкладіть на нього подрібнені тріски.

Підготовлене полінце Підготовлене полінце

Сам процес розпалювання потребує деякої практики, але з кожним разом у вас буде виходити все швидше та легше. І нарешті ваша підпалка запалає.

Після того як тріски розгорілися, підпалку потрібно пропхнути гілкою в середину поліна. Загальні рекомендації такі:

  • Якщо вам потрібно тільки розігріти їжу, то вогонь залиште у верхній частині. За таких умов свічка буде горіти довше, хоча і слабим полум’ям.
  • Якщо вам потрібно готувати їжу, то вогонь просуньте до низу. Хоча так свічка і згорить швидше, та буде палати сильним полум’ям.

Доступ повітря

Для доступу до вогню свіжого повітря потрібно дві речі:

  • По-перше, підкласти зверху на свічку два камінчики, або, як зробили це ми, дві товсті цурки під казанок, щоб він бува не перекрив отвір.
  • А по-друге, прорити канавку або підкласти камінці знизу під свічкою. Ми наприклад, просто вирізали у низу полінця трикутний отвір, для доступу повітря.

Цурки під казанком Цурки під казанком

Отвір внизу Отвір внизу

Невеличке відео готової індіанської свічки

І ось нарешті все готово, вогонь палає, казанок ось-ось закипить.

Попередження

Поступово індіанська свічка починає руйнуватися, тому важливо не упустити цей момент, а інакше ваш казанок несподівано вирушить на зустріч із землею. На фото нижче показано приблизний стан, за якого свічка ось-ось розвалиться, так що будьте уважними.

Свічка майже прогоріла Свічка майже прогоріла

Висновки

Незважаючи на те, що заготівка була дещо сирувата, нам вдалося приготувати на такому вогнищі простенький куліш та підігріти чаю. Якби розпалювали з цього полінця звичайне вогнище, то його звісно не вистачило б.

До недоліків подібної ватри можна віднести необхідність зв’язування четверинок заготівки, адже дріт не завжди може опинитися під рукою. Та й розпалити подібне багаття новачку буде тяжко.

На загал, ми рекомендуємо обов’язково спробувати запалити індіанську свічку, тому що це цікаво і незвично.

Категорія: Поради
Залишити коментар

Для спамерів: Всі html теги відключені. Коментарі з посиланнями не публікуються.

;) :| :x :sad: :roll: :oops: :o :idea: :evil: :cry: :cool: :arrow: :P :D :???: :?: :-) :!: 8O