Рецепт кулішу без сала

Рецепт кулішу без салаНам (тобто козакам Голоду та Пугачу) дуже подобається готувати куліш саме восени. Ми вважаємо, що прохолодна погода чудово поєднується з паруючим, щойно знятим з вогню, кулішем. Так, на нашу думку, справжній куліш вариться тільки на багатті під відкритим небом, дома на плиті буде вже не те. Це було неодноразово перевірено на власному досвіді. Як не намагайся, не те і все.

А що ще нам знадобиться для приготування кулішу, окрім чудової природи? Звичайно тільки гарний рецепт. Як відомо варіантів приготування кулішу на Україні існує безліч, тож ми вирішили запропонувати вам ще один — свій власний рецепт. Але спочатку невеличка історична довідка.

*Куліш — то козацька їда! Куліш — то козацька їжа!

Отже, що зазвичай відомо про куліш? Що це традиційна українська страва, яку щодня споживали козаки під час військових походів. Щоб приготувати це їство, обовʼязково потрібне сало, і ще, крім пшона, там може бути картопля. Принаймні, ми так вважали. Але прихильники автентичності стверджують, що сало і картопля у куліші — то справжня зрада. Мовляв похідний куліш за часів Запорозької Січі готувався тільки з кількох жмень прожареного в олії пшона, джерельної води, трішки солі, степового часнику, який виривався там же на місці та впольованої дичини (і то не завжди). А от вариво зі пшона та свинячого сала козацьким кулішом не називалося. Польовим чи береговим кулішом запросто, а от козацьким ні.

Сама ідея такого кулішу на олії нас зацікавила, але ми вирішили його дещо осучаснити. Оскільки нам не потрібно ходити на полювання за дичиною, а легше купити в магазині куряче філе, та й степові трави нам замінять сучасні приправи. Також ми добавили ряд продуктів для заправки, вони придадуть особливий смак кулішу. Але сала та картоплі тут не буде, це факт. Ще раз наголошую, рецепт на історичність не претендує, це наш варіант козацького кулішу.

Інгредієнти

Що вам для цього знадобиться:

  • М’ясо — два курячих філе
  • Цибулина — три шт
  • Морквина — три середніх за розміром
  • Олія та вода
  • Пшоно – 400 г
  • Гриби – 300 г
  • Помідори — три шт
  • Сіль, спеції — за смаком

Невеличкі зауваження щодо нашого набору продуктів. Звісно помідори в кулішу — це спірний момент. За козацьких часів на Україні їх не було, це наша авторська забаганка. Тож якщо ви за автентичні продукти у страві, можете варити без помідорів, то діло хазяйське. Ще мʼясо для кулішу може бути будь-яке, хоч свинина, хоч тушонка, це теж зовсім неважливо.

Приготування





Ну ось, коли продукти закупили, казан та дрова є, то можна і приступати до приготування кулішу. Спочатку в казан заливається олія і прогрівається, аж поки вона не почне парувати. Як тільки олія прогрілась закидаємо м’ясо. Воно тушкується хвилин десять. Час вказуємо дуже приблизно, оскільки куряче філе готується дуже швидко.

Закидаємо м'ясо Закидаємо м’ясо

Готовий вигляд м'яса Готовий вигляд м’яса

Потім закидаємо в казан моркву та цибулю, все це має добряче прожаритись та протушкуватись. Як тільки на ваш погляд цибуля буде готова, то все солимо та перчимо.

Додаємо моркву та цибулю Додаємо моркву та цибулю

Солимо та перчимо Солимо та перчимо

Далі заливаємо воду і чекаємо поки вона закипить. Як закипіло кидаймо пшоно. Важлива примітка, пшоно повинне бути заздалегідь добряче промите. Пшоно вважається добре промитим, якщо його мили не менше семи разів.

Додаємо пшоно Додаємо пшоно

І нехай воно гарно покипить І нехай воно гарно покипить

Коли пшоно буде майже готове — кидаймо заправку. Для цього ми використали власноруч зібрані білі гриби. Але якщо у вас їх немає, то не поспішайте розчаровуватись. Візьміть в магазині печериці, принаймні ці гриби в продажі є завжди.

Білі гриби Білі гриби

Разом з грибами закиньте і помідори. Дамо пораду, помідори підготуйте заздалегідь, перед виходом з дому. Обдайте їх кип’ятком та почистіть від шкірки. Потім покришіть і висипте до приготовленої посуди. Навіщо це вам робити? Тому що помідори швидко розварюються, і в кулішу від них залишається лише шкірка, яка не дуже смакує. Попробуйте на смак куліш і якщо потрібно підсоліть його.

Помідори Помідори





Так варимо ще хвилин десять, аж доки не будуть готові гриби. Страва має вийти густою, ще не каша, але вже не суп. Під час приготування, куліш потрібно постійно помішувати, щоб пшоно не пригоріло до дна казана.

Смачного вам кулішу! Куліш треба постійно помішувати

Чим прикрасити куліш

Готовий куліш за бажанням можна прикрасити різноманітною зеленню — петрушкою, зеленою цибулею та кропом. Що знайдете, тим і прикрашайте. Якщо нема зелені, то розбийте до казану три сирих яйця, і помішуючи їх, створіть яєчне мереживо. Деякі гурмани, перед зняттям кулішу з вогню, додають до нього чарочку горілки. Особисто ми не стали цим заморочуватись, у нас куліш і так гарний вийшов )))

Смачненький куліш Смачного вам кулішу!

Категорія: Рецепти
Залишити коментар

Для спамерів: Всі html теги відключені. Коментарі з посиланнями не публікуються.

;) :| :x :sad: :roll: :oops: :o :idea: :evil: :cry: :cool: :arrow: :P :D :???: :?: :-) :!: 8O